Jdi na obsah Jdi na menu

Podzimní Šumava2018

Výlet do západních koutů Šumavy

V polovině října jsme poznávali Šumavu všichni jsme mysleli, že ji notoricky známe, opak však byl pravdou. Bydleli jsme u kamarádů Vaška a Jany Fialů na jejich statku v osadě Brčálník. Průvodcem nám byl Vašek Fiala a jako vždy to bylo objevné. V pátek jsme se vypravili cestou necestou na protější hřeben k vrcholu Habru a potom na Pancíř. Hospopda na Pancíři byla z nepochopitelných důvodů zavřená, ale vyhřátá stráň pod Pancířem byla skvělým místem pro svačinu a nádherné výhledy chutnaly stejně jako chleba s řízkem.  Pod babičkou jednosedadlovou lanovkou jsme sešli na Hofmanky a přes Špičácké sedlo a louku pod sruby (naštěstí z kopce) jsme se vrátili do útulné hospůdky na Brčálníku. 

Sobotní "velký výlet" byl v režii Vaška Fiali. Ráno jsme vlakem dojeli na nádraží v Alžbětíně a na neměcké straně hranice hledali největší jedli v Evropě. Napřed jsme došli k hospodě Schwellhauser kde teče pivo ze skály a prodávají ho i za český kačky. Asi kilák nad hospodou jsme našli královnu všech Jedlí.  Obvod 6,4 metrů a výška 52m. Míra Tregler pro jistotu obvod ještě přeměřil, jestli snad  nepovyrostla. Chůzi mu ztěžoval natažený sval z fotbálku, tak další cestu odmítl. Mám podezření, že zůstal aby se mohl kochat a měřit další jedle které byly jen o fous menší než ta královna. My ostatní jsme pralesovitým porostem došli do obce Zwieselwaldhaus a vypravili se na vrchol Lackenberg česky Debrník nebo Plesná (1347m).  Ještě před vrcholem jsme zastavili na krásných horských loukách Schachtenpflege se spoustou velkých solitérních stromů. Vrchol Debrníků je plochý tvořený horskou loukou s mokřady. Řídce jsou tu jehličňany, ale povětšinou souše. To vůbec neubírá na kráse toho místa. Prostředkem louky probíhá hranice a je tam pěkný hraniční patník.  Pod vrcholem se to modralo borůvkami na borůvčí tak vysokém, že jsme se odi ohnout nemuseli. Kupodivu byly borůvky i v polovině října ještě sladké. V ostrůvcích borůvčí se červenali jeřabiny. Potřebovali jsme sejít do sedla pod Polomem a zas to bylo cestou necestou. Ze sedla jsme vystoupali na dva vrcholy Polomu. Výhledy tydy byly krásné a další cesta necesta vedla přes Samoty a pak sjezdovkou do Železné Rudy.  Energii jsme doplnili ve vyhlášené cukrárně Šarlota a vrátili se vlakem na Brčálník.

V neděli nás Vašek vyvedl kančí stezkou na cestu za Špičácké sedlo a sešli jsme k přahrade na Úhlavě. Kousek od přehrady je kouzelná chaloupka Malánů uprostřed potůčků Úhlavy. Vašek Malán už nás čekal s flaškou slivovice a bylo to příjemné setkání.

 

Náhledy fotografií ze složky Podzimní Šumava

Statistiky

Online: 1
Celkem: 89883
Měsíc: 2009
Den: 33

Archiv

Kalendář
květen / 2023

Fotoalbum

RSS